Zachęcamy do wypróbowania przepisów na te słodkie przekąski.
Składniki
- 300 g mąki z płaskurki
- 125-200 g cukru trzcinowego
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 70 g orzechów laskowych
- 200 g moreli
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Orzechy i morele drobno siekamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubijamy z olejem, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy mleko. Do powstałej masy dodajemy mąkę i bakalie, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Życzymy Smacznego!!
MUFFINKI Z PŁASKURKI Z JAGODAMI I KOKOSEM
Składniki
Na ok.12 sztuk muffinek:
- 250 g mąki z płaskurki typ 1850
- 200 ml mleka
- 120 g drobnego cukru
- 75 g roztopionego masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko bez fosforanów
- olejek migdałowy (pominęłam i zastąpiłam 1 łyżeczką cukru z wanilią)
- 65 g jagód świeżych lub mrożonych
Sposób Przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę z płaskurki przesiać, wymieszać z drobnym cukrem, cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić i przestudzić, wlać mleko, dodać jajko i wszystko roztrzepać.
Składniki mokre dodać do suchych, wymieszać trzepaczką, dodać wiórki kokosowe i jagody i ponownie delikatnie wymieszać, by wiórki i owoce się połączyły z ciastem.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić ciasto pomiędzy 12 papilotek.
Na wierzch można lekko wcisnąć do każdej muffinki po 3-4 jagody i posypać wiórkami kokosowymi (ja tak zrobiłam, ale nie jest to konieczne).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 2000C przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone muffinki wyjąć z formy i przestudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Zapraszamy serdecznie do naszego sklepu EKO CHATA po ekologiczne,wysokowartościowe produkty potrzebne do przygotowania tych słodkich wspanialości!!