O nas
Eko Chata na Maksa to sklep zarówno internetowy, jak i stacjonarny, który oferuje produkty najwyższej jakości mając na uwadze szczególną troskę o zdrowie i bezpieczeństwo naszych klientów, a także dbałość o środowisko.
Eko Chata na Maksa jest prowadzona przez przedsiębiorstwo społeczne EKO NA MAKSA sp. z o.o.,
działające w obszarze szeroko rozumianej ekologii, zrównoważonego rozwoju oraz zielonego ładu. Misją przedsiębiorstwa jest realizowanie usług społecznych w zakresie promocji zdrowego stylu życia, edukacji prozdrowotnej i proekologicznej oraz reintegracja społeczno-zawodowa zapobiegająca wykluczeniu.
EKO NA MAKSA , to dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwo o szerokiej, wielokierunkowej perspektywie. Prócz działalności sprzedażowej wdraża kolejne gałęzie działalności oraz usług społecznych. Wśród nich są: warsztaty ekologiczne i prozdrowotne dla placówek oświatowych, organizowanie spotkań i prelekcji ze specjalistami dla dorosłych, jako forma permanentnej edukacji społecznej, mobilna działalność gastronomiczna – Eko slow food truckiem przez Polskę.
Czym kierujemy się w naszej działalności?
- zasadą dostępności – pragniemy zapewnić jak najszerszemu gronu odbiorców dostęp do istotnych informacji w zakresie zdrowego stylu życia i ekologii oraz do produktów ekologicznych,
- zasadą zrównoważonego rozwoju, kierując naszą ofertę i działania również do mieszkańców obszarów wiejskich, także w zakresie tworzenia miejsc pracy mając na uwadze, że są oni szczególnie zagrożeni ubóstwem oraz wykluczeniem społeczno-zawodowym,
- zasadą „zero waste” – prócz usługi sprzedażowej budowanie gałęzi usług gastronomicznych, przyczyniając się do zmniejszenia strat żywnościowych, upowszechniając zrównoważoną konsumpcję, a także podejmowanie działań edukacyjnych w tym zakresie,
- zasadą upowszechniania zdrowego stylu żywienia „slow food” na bazie produktów ekologicznych – wdrażanie na rynek usługowy stacjonarnego punktu sprzedażowego zlokalizowanego w obszarze wiejskim, sklepu internetowego oraz mobilnego punktu gastronomicznego Eko slow food truck,
- zasadą zrównoważonego gospodarowania odpadami – wyposażenie stacjonarnego punktu obsługi klientów w pojemniki do gromadzenia surowców wtórnych,
- zasadą maksymalizacji ekologicznego stylu życia, który uwzględnia zdrowe i ekologiczne odżywianie, funkcjonowanie, wykorzystanie odnawialnych źródeł energii oraz naturalnych, ekologicznych i bezpiecznych materiałów w gospodarstwie domowym i budownictwie.