Sałatka z fasoli ekologicznej z dodatkiem czerwonej cebuli, pomidora, kaparów i dressingiem z octu balsamicznego
Składniki:
- 1 puszka fasoli ekologicznej
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 2 łyżki kaparów
Dressing:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Fasolę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, dodajemy do miski z fasolą.
- Pomidora kroimy w kostkę i również dodajemy do miski.
- Kapary opłukujemy i dodajemy do pozostałych składników.
- W osobnej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Dressing polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Sałatkę z fasoli ekologicznej z dodatkami czerwonej cebuli, pomidora, kaparów i dressingiem z octu balsamicznego podajemy na stół, można podać schłodzoną. Smacznego!

Fasolka z ziołami i czosnkiem duszona w pomidorach
Składniki:
- 400g fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
- Fasolkę oczyść, umyj, odetnij końcówki i pokrój na kawałki.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
- Dodaj fasolkę do patelni i smaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj pomidory z puszki, oregano, bazylie, sól i pieprz.
- Dusź fasolkę w sosie pomidorowym przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Spróbuj i dopraw do smaku.
- Podawaj gorące jako danie główne lub dodatek do mięsa.
Smacznego!

Sałatka z fasoli ekologicznej, kukurydzy, papryki, awokado i sosu jogurtowego ziołowego
Składniki:
- 1 puszka fasoli ekologicznej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 awokado
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i przelewamy do miski.
- Paprykę kroimy w kostkę, awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do miski z fasolą i kukurydzą.
- W osobnej misce mieszamy jogurt naturalny, posiekany koperek, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Sosem polewamy sałatkę z fasoli, kukurydzy, papryki i awokado. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.
Sałatka gotowa! Smacznego!