przepisy na dania z fasoli

Sałatka z fasoli ekologicznej z dodatkiem czerwonej cebuli, pomidora, kaparów i dressingiem z octu balsamicznego

Składniki:

  • 1 puszka fasoli ekologicznej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki kaparów

Dressing:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, dodajemy do miski z fasolą.
  3. Pomidora kroimy w kostkę i również dodajemy do miski.
  4. Kapary opłukujemy i dodajemy do pozostałych składników.
  5. W osobnej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  6. Dressing polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

Sałatkę z fasoli ekologicznej z dodatkami czerwonej cebuli, pomidora, kaparów i dressingiem z octu balsamicznego podajemy na stół, można podać schłodzoną. Smacznego!

Fasolka z ziołami i czosnkiem duszona w pomidorach

Składniki:

  • 400g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę oczyść, umyj, odetnij końcówki i pokrój na kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
  4. Dodaj fasolkę do patelni i smaż przez kilka minut.
  5. Następnie dodaj pomidory z puszki, oregano, bazylie, sól i pieprz.
  6. Dusź fasolkę w sosie pomidorowym przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Spróbuj i dopraw do smaku.
  8. Podawaj gorące jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Smacznego!

      Sałatka z fasoli ekologicznej, kukurydzy, papryki, awokado i sosu jogurtowego ziołowego

      Składniki:

      • 1 puszka fasoli ekologicznej
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 czerwona papryka
      • 1 awokado
      • 1 szklanka jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka posiekanego koperku
      • 1 łyżka posiekanego natki pietruszki
      • 1 ząbek czosnku
      • sok z 1 limonki
      • sól i pieprz do smaku

      Sposób przygotowania:

      1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i przelewamy do miski.
      2. Paprykę kroimy w kostkę, awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do miski z fasolą i kukurydzą.
      3. W osobnej misce mieszamy jogurt naturalny, posiekany koperek, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
      4. Sosem polewamy sałatkę z fasoli, kukurydzy, papryki i awokado. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.

      Sałatka gotowa! Smacznego!

      Shopping Cart