Wyjaśnimy co to jest Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka może być jako lekka przekąska albo jako zdrowy dodatek do obiadu. Buraki nadają się doskonale do pieczenia – są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Dodatek słonecznika lub orzechów doda chrupkości, a ulubiony ser nadmieni całość. Rukola zaś sprawi, że całość będzie delikatnie ziołowa i świeża.
Dressing do carpaccio można przygotować z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, musztardy, miodu oraz przypraw. Jest to mieszanka, która idealnie sprawdzi się z burakami i pozostałymi składnikami. Całość będzie lekka, ale jednocześnie sycąca i smaczna.
Carpaccio z pieczonych bądź gotowanych buraków to propozycja dla osób szukających inspiracji na zdrowe, smaczne i szybkie dania. Może być idealnym dodatkiem do różnych dań i pozwoli na cieszenie się pełnym smakiem i aromatem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki jakie będą nam potrzebne – propozycja na 4 porcje
SKŁADNIKI
- 4 małe, pieczone lub gotowane w mundurkach buraczki
- 250g rukoli świeżej
- 200g sera fety pótłustego
- 2/3szklanki pestek słonecznika lub orzechów włoskich, pekan lub pinii
SOS
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie
- Upieczone lub ugotowane buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na dwóch dużych talerzach.
- Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na burakach.
- Pestki słonecznika lub orzechy podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie w przypadku orzechów posiekać je.
- Ser Feta pokroić w kostkę . Ser rozłożyć na sałacie. Posypać słonecznikiem lub orzechami.
- Przygotować sos – W misce wymieszaj sok z cytryny,miód,musztardę z solą i pieprzem. Dodaj oliwę. Mieszaj energicznie, najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Na koniec polać carpaccio sosem.
Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu.
W naszym sklepie znajdziecie produkty do wykonania tej przekąski.
SMACZNEGO!