Botwinka, czyli liście młodego buraka ćwikłowego, jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C i K, minerały żelazo, wapń, magnez oraz błonnik. Dlatego warto regularnie sięgać po to warzywo i wykorzystywać je w swojej kuchni.
Dodatkowo, botwina jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia się organizmu. Zawiera również właściwości detoksykacyjne, które pomagają oczyścić organizm z toksyn i wspierają procesy metaboliczne.
Dzięki swojemu składowi odżywczemu, botwina jest doskonałym składnikiem diety, który wspiera działanie układu trawiennego i przyspiesza procesy trawienia.
Jednym z popularnych sposobów wykorzystania botwinki jest dodawanie jej do chłodników i barszczy. Jej delikatny smak i charakterystyczna barwa nadają tym zupom wyjątkowego aromatu i smaku. Można ją również używać do przyrządzania sałatek, dań duszonych czy dodawać do potraw mięsnych.
Dzięki obecności witamin i minerałów botwinka wspiera nasz organizm w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia. Dlatego nie powinno zabraknąć tego warzywa na naszym stole, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy jest dostępna na rynkach i w sklepach spożywczych.
Dodając botwinkę do swojej diety, nie tylko urozmaicisz swoje posiłki, ale także dostarczysz swojemu organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych. Dlatego warto eksperymentować z tym warzywem i odkrywać jego wszechstronne zastosowania w kuchni.
Poniżej przedstawimy przepisy w roli głównej z botwinką
Pesto z botwinki ze słonecznikiem
Składniki
1 pęczek botwiny (bez buraczków)
3 łyżki nasion słonecznika
dwa ząbki czosnku
3 łyżki płatków drożdżowych
oliwy 75 ml + 1 łyżka soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Botwinę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Botwinę, słonecznik i czosnek umieszczamy w malakserze. Dodajemy płatki drożdżowe, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania płynnego pesto. Jeśli krem okaże się zbyt gęsty, dolewamy oliwy.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wylewamy na wierzch łyżkę oliwy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane pesto będzie dobre nawet przez 10 dni.
Zupa botwinowa na mleczku kokosowym
Składniki
1 pęczek botwiny
1 marchewka
3 ziemniaki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
ok 1cm kawałek imbiru świeżego
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
sól ,pieprz do smaku
400ml bulionu warzywnego
400ml mleczka kokosowego
3 łyżeczki soku z cytryny
Sposób Przygotowania
Botwinę i marchewkę myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kosteczkę. Łodygi i liście botwinki tniemy w małe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szalotkę, czosnek i imbir obieramy. Cebulkę kroimy w piórka, a czosnek i imbir w cienkie plasterki.
krok 2
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Wrzucamy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, po czym do garnka dokładamy botwinę, marchew i ziemniaki. Wsypujemy chili, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy około 10 minut.
Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut, aż warzywa będą miękkie, a wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Zupę nalewamy na talerze i posypujemy listkami świeżej kolendry.
Życzymy Smacznego!