Wielkanoc tuż tuż – Przepis na szybkie Eko ciasto cytrynowe..

Przedstawiamy dzisiaj przepis na bardzo proste w wykonaniu a zarazem szybkie ciasto cytrynowe.

Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Produkty potrzebne do wykonania znajdziecie Państwo w naszym sklepie internetowym jak i stacjonarnym w miejscowości Bartniki przy ulicy Miodowej 10.

Oto co będzie potrzebne

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji

Sposób wykonania

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

 Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Roztapiamy na małym ogniu masło (200g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Jajka (4 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (180g) i cukier wanilinowy (20g)  lub cukier z prawdziwą wanilią.
Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. 

Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.

Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 13×25 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy i polewamy nim wierzch ciasta.

Życzymy Smacznego!

Shopping Cart