Przedstawiamy dzisiaj przepis na bardzo proste w wykonaniu a zarazem szybkie ciasto cytrynowe.
Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach.
Produkty potrzebne do wykonania znajdziecie Państwo w naszym sklepie internetowym jak i stacjonarnym w miejscowości Bartniki przy ulicy Miodowej 10.
Oto co będzie potrzebne
- 200 g masła
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 2 cytryn
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
Sposób wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Roztapiamy na małym ogniu masło (200g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Jajka (4 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (180g) i cukier wanilinowy (20g) lub cukier z prawdziwą wanilią.
Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno.
Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 13×25 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy i polewamy nim wierzch ciasta.
Życzymy Smacznego!