- Zupa szczawiowa z ziemniakami:
Składniki:
- 1 pęczek szczawiu
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
- Szczaw umyć, osuszyć i posiekać.
- Wrzucić do garnka z ziemniakami, cebulą i marchewką.
- Dolać wodę i gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i liściem laurowym.
- Szczawiowa z jajkiem:
Składniki:
- 1 pęczek szczawiu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, cebulę i marchewkę pokroić w kostkę.
- Szczaw umyć, osuszyć i posiekać.
- W garnku zagotować bulion warzywny, dodać warzywa.
- Gotować około 15 minut.
- Do gorącej zupy wbijać po jednym jajku
- Zagotować i doprawić solą i pieprzem.

- Risotto ze szczawiem:
Składniki
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 pęczek szczawiu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Szczaw umyć, osuszyć i posiekać.
- W garnku podsmażyć cebulę i czosnek.
- Dodać ryż i smażyć przez chwilę.
- Dolać wino i bulion, gotować na małym ogniu.
- Na końcu dodać szczaw i starty parmezan.
- Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!