przepisy z wykorzystaniem szczawiu

  1. Zupa szczawiowa z ziemniakami:
    Składniki:
  • 1 pęczek szczawiu
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
  2. Szczaw umyć, osuszyć i posiekać.
  3. Wrzucić do garnka z ziemniakami, cebulą i marchewką.
  4. Dolać wodę i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  5. Doprawić solą, pieprzem i liściem laurowym.

  1. Szczawiowa z jajkiem:
    Składniki:
  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, cebulę i marchewkę pokroić w kostkę.
  2. Szczaw umyć, osuszyć i posiekać.
  3. W garnku zagotować bulion warzywny, dodać warzywa.
  4. Gotować około 15 minut.
  5. Do gorącej zupy wbijać po jednym jajku
  6. Zagotować i doprawić solą i pieprzem.
  1. Risotto ze szczawiem:
    Składniki
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szczaw umyć, osuszyć i posiekać.
  2. W garnku podsmażyć cebulę i czosnek.
  3. Dodać ryż i smażyć przez chwilę.
  4. Dolać wino i bulion, gotować na małym ogniu.
  5. Na końcu dodać szczaw i starty parmezan.
  6. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Shopping Cart